Search
Close this search box.

Bijele ili kompozitne plombe

Plombe, odnosno ispune, najčešće se koriste kako bi se nadomjestio dio zuba po uklanjanju karijesa, no mogu se koristiti i kod puknuća, ozljeda ili istrošenosti. U slučaju bijelih plombi riječ je o smolastom materijalu, to jest smjesi koja u sebi sadrži kvarc i druge minerale, a formulirana je tako da se ne samo mehanički već i kemijski poveže za zub. Osim što zubu vraćaju funkcionalnost i čvrstoću, plombe mogu utjecati i na estetiku usne šupljine.

Izbor ispune

Zasigurno ste se kod doktora dentalne medicine već susreli s pitanjem koju vrstu ispune želite –  bijelu ili tzv. crnu odnosno amalgamsku. Osim u boji, ove se plombe uvelike razlikuju u sastavu i drugim značajkama, pa tako za razliku od bijelih, crne ispune ili amalgami sadrže metale ali vrlo male količine žive, što može utjecati na organizam, pa iako su se nekad smatrale čvršćima, ove se ispune danas sve manje koriste. Naime, tehnološki napredak u formulaciji bijelih plombi povećao je ne samo njihovu čvrstoću već i svojstva povezivanja sa tkivom zuba, tako da je rizik ispadanja gotovo posve otklonjen. Dapače, amalgami, koji se samo mehanički povezuju sa zubom, mogu uzrokovati oštećenja zuba, dok kod bijelih plombi to nije slučaj. Zbog svoje boje amalgamske se ispune sve rjeđe koriste i iz estetskih razloga.

Postavljanje plombe

Kod kompozitnih ispuna sama metoda postavljanja povoljnija je za očuvanja zdravlja zuba jer je potrebno izbrusiti tek manji, zahvaćeni dio, čime se zadržava veća količina zdravog zubnog tkiva. Pri postavljanju, doktor dentalne medicine posebnu pažnju posvećuju prilagodbi boje i oblikovanju ispune kako bi se ona potpuno prilagodila obliku i boji zuba te zagrizu.

Slijedeći put kod pitanja bijela ili amalgamska ispuna odlučite se za prvu, jer iako je njihova cijena nešto veća brojne pogodnosti osigurat će vam dugotrajnost obavljenog zahvata, zdravlje i estetiku zuba.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera