Search
Close this search box.

CAD/CAM tehnologija u stomatologiji

Poslijednih godina u dentalnoj se medicini sve više koriste digitalne metode koja olakšavaju i ubrzavaju dijagnostiku, planiranje i izradu protetskih elemenata. Veliku prekretnicu u izradi protetskih nadomjestaka predstavila je CAD/CAM tehnologija (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing). Riječ je o tehnologiji koja je razvijena za druge industrije gdje je preciznost dizajna i izrade kompenti od ključne važnosti, a u dentalnoj je medicini prilagođena za protetiku i implantologiju.

Što je CAD/CAM?

Upotreba CAD/CAM tehnologije u dentalnoj medicini podrazumijeva nekoliko koraka. Za početak potrebno je provesti snimanje područja usne šupljine pomoću intraoralnog laserskog skenera. On zamjenjuje klasične otiske stvarajući vrlo preciznu digitalnu sliku.

Dobivena se snimka koristi za planiranje i dizajniranje protetskih nadomjestaka uzimajući u obzir anatomske značajke okolnoga tkiva uz znatno veću preciznost. Osim toga, ovaj sustav pacijentu omogućava uvid u očekivane rezultate.

Nakon izrade završnog rješenja prelazi se na samo izradu protetskog nadomjestka za što nije potrebno slanje otisaka u laboratoriji čime je proces znatno ubrzan i smanjene su mogućnosti greške. Korištenjem ovog sustav tako se u manje vremena dobivaju znatno bolji rezultati, a samo snimanje laserom ugodnije je i brže od klasičnog uzimanja otisaka.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera