Search
Close this search box.

Dijastema – razmak među zubima

dijastema

Što je dijastema?

Dijastema označava razmak između zuba, bilo kada je nastao prirodno ili pak uslijed gubitka zuba, a odnosi se i na sve veličine razmaka, od jedva primjetnih do onih koje ugrožavaju estetiku i funkcionalnost zuba. Dijastema može nastati između dva ili više zuba.

Kako dolazi do razmaka među zubima?

Povećani razmak između zuba čest je kod mliječnih zubića, no nakon izrastanja trajnih obično nestaje. Ponekad su međutim i trajni zubi premali u odnosu na čeljust i tada će se dijastema pojaviti između više zuba. Razmak između gornjih prednjih zubi može nastati u slučaju kada nabor koji povezuje usnu i gornju čeljust, odnosno frenulum, nalazi prenisko i tako utječe na stvaranje dijasteme.

Razmak između zuba može nastati i uslijed nekih navika, na primjer kod djece koja sisaju palac ili kod devijacije refleksa gutanja, odnosno kada se jezikom učestalo stvara pritisak na prednje zube. Bolesti zubnog mesa, osim što mogu utjecati na njihov gubitak, mogu prouzročiti i pojavu prekomjernog razmaka.

Koji su mogući tretmani za dijastemu?

Ovisno o ozbiljnosti i razlogu nastanka dijasteme vaš će vas doktor dentalne medicine uputiti na tretman koji je najprikladniji za pojedini slučaj. Ukoliko je riječ o razmaku uzrokovanom pozicijom zuba unutar čeljusti, tada se preporučaju ortodontski aparatići, ovisno o slučaju fiksni ili mobilni, koji će postupno približiti zube i tako smanjiti dijastemu.

Brža rješenja koja su pogodna kod nekih oblika dijasteme jesu restauracije kompositnim materijalom i keramičke ljuskice, kojima se prekriva površina zuba kod kojih se javlja razmak, a oblikovane su na način da taj razmak “zatvore”. U slučaju dijasteme uslijed gubitka zuba pristupa se izradi implantoloških ili protetskih nadomjestaka.

Ukoliko je dijastema uzrokovana bolestima zubnog mesa ili niskim frenulom potrebno je pristupiti kirurškim zahvatima.

Pojedini pacijenti kod kojih je dijastema prisutna od malena i ne uzrokuje poteškoće često se odlučuju na zadržavanje razmaka između zuba, što ni na koji način ne utječe na njihovo zdravlje. Ipak, pravilno pozicionirani zubi važni su za žvakanje i govorenje, pa je svakom prekomjernom razmaku koji uzroke probleme kod tih aktivnosti važno pristupiti na vrijeme.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera