Search
Close this search box.

Korijenska nadogradnja – što je i kada se koristi

korijenska nadogradnja

Uznapredovali karijes ili druga oštećenja zuba mogu dovesti do potrebe za njegovom nadogradnjom, odnosno formiranjem novog kostura koji će ojačati postojeći zub i omogućiti postavljanje krunice. Takva je procedura moguća ukoliko je korijen zuba zdrav i vađenje nije potrebno, odnosno, ovom je procedurom moguće spasiti prirodni zub. Korijenska nadogradnja je tako moguća kada je karijesom ili lomom zahvaćena kruna zuba sve do pulpe, no korijen je čvrst i zdrav.

Tijek zahvata

Korijenska nadogradnja ove vrste provodi se pomoću tankog, takozvanog interkanalnog kolčića ili štifta koji se ugrađuje u korijenski kanal zuba nakon provedbe endodontske terapije kojom se uklanja živac zuba. Štift se fiksira unutar korijena zuba cementom kojim se izrađuje i rekonstrukcija krunskog dijela zuba. Na taj se način stvara čvrsti kostur koji će podupirati krunicu zuba.

Danas je moguće izabrati između više vrsta interkanalnih kolčića koji se prvenstveno dijele na kompozitne i metalne; u prvom se slučaju kolčići izrađuju direktno u ustima uz pomoć staklenih vlakana dok se metalni izrađuju u laboratoriju, stoga je procedura izrade nešto duža.

Ovakva mogućnost nadogradnje zuba odgađa potrebu za ugradnjom implantata jer se prirodni zub spašava i njegov korijen koristi za sidrenje protetskog nadomjestka, odnosno krunice. Zatraži ponudu

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera