Search
Close this search box.
Paradontologija

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Parodontologija je ona grana dentalne medicine koja se bavi parodontom, odnosno cijelim sustavom tkiva koja podupiru zub i osiguravaju njegov pravilni položaj i zdravlje. 

Što čini parodont:

Gingiva (zubno meso)

Parodontni ligament

Cement zuba

Alveolarna kost

Parodont osigurava pravilnu podršku zuba utječući na zdravlje cijele usne šupljine.

Osnovna tegoba koja može nastati sa parodontom naziva se parodontitis, a nastaje uslijed upale tkiva i dovodi do gubitka alveolarne kosti. Simptomi parodontitisa u početku su gotovo neprimjetni, no kako bolest napreduje tako se javlja crvenilo i krvarenje desniosjetljivostpovlačenje zubnog mesa i loš zadah.

Ukoliko se ne primjeni odgovarajuća terapija mogu se razviti i takozvani džepovi koji odvajaju zubno meso od zuba,a unutar kojih se potom skupljaju bakterije čineći stanje još gorim. Posljednji stadij parodontitisa podrazumijeva oštećenje potpornoga tkiva koje dovodi do gubitka zuba. Bolesti parodonta mogu negativno utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje organizma, jer utječu na kardiovaskularne bolesti i niz drugih tegoba.

Zbog toga je važno redovito posjećivati doktora dentalne medicine  koji će primijetiti bolest dok simptomi nisu rasplamsali i znati će postaviti terapiju i praćenje napretka, te intervenirati u slučaju komplikacija. U početku bolesti terapija uključuje redovito čišćenje zubnog kamenca ili pak intenzivno čišćenje koje obuhvaća i područja ispod zubnog mesa (kiretaža) te terapiju laserom. Ponekad se koristi i antibiotska terapija. U odmaklim faza bolesti moguća je primjena različitih kirurških metoda.

Parodontitis se javlja kod vrlo velikog broja ljudi, iako je veći rizik kod pušača, uslijed stresa, pojedinih bolesti ili hormonalnih promjena. Ranim otkrivanjem i primjenom odgovarajuće terapije parodontitis se može i povući, te ga je lakše držati pod kontrolom, s toga su redovite kontrole i dobra higijena osnova za smanjenje rizika od napredovanja ove bolesti.

Može vas zanimati

Riviera