Search
Close this search box.

Parodontitis, uobičajeni, no često nevidljivi neprijatelj

Parodontitis je među rasprostranjenijim dentalnim bolestima, iako u stvari nije bolest zuba, već parodonta, odnosno sustava tkiva koji podržavaju zub. Naime, parodont obuhvaća sva ona tkiva koja služe kako bi podupirali zub i pružali mu zaštitu tijekom žvakanja. Riječ je o desnima, alvolarnoj kosti, periodontnom ligamentu i cementu. Sva su ta tkiva uključena u proces pridržavanja zuba unutar alveola, što čini na elastičan način tako da se zub možemo lagano pomicati tijekom griženja i žvakanja. S obzirom da je zabilježena kod 60% populacije, ova je bolest manje učestala jedino od karijesa.

Međutim, njezini prvi simptomi gotovo su neprimjetni, stoga je dobro upoznati se s njim i upozoriti doktora dentalne medicine čim primijetimo neku promjenu.

Koji simptomi pogađaju parodont?

Bolesti koje zahvaćaju parodont valja razdijeliti na gingivitis i parodontitis. Naime, prva zahvaća samo desni, dok su drugoj podložna sva tkiva parodonta. Kod parodontitisa javlja se upala uslijed koje se, na mjestu periodontnog ligamenta, stvaraju takozvani džepovi unutar koji se potom nakuplja kamenac, koji potom dodatno pospješuje upalni proces. S obzirom da je riječ o procesu koji se odvija unutar desni, često je crvenilo njegov jedini simptom koji nam s lakoćom može promaknuti.

Zašto dolazi do parodontitisa ?

Plak je tanki film koji se stvara na zubima, a tvore ga bakterije koje se prirodno nalaze u ustima. Riječ je o normalnoj pojavi koja ne stvara probleme kada se vodi briga o oralnoj higijeni i kada je organizam zdrav. No, kada je imunitet organizma smanjen, može doći do upale desni (gingivitis) ili do upala drugih tkiva parodonta, što dovodi do pojave parodontitisa. Unutar bakterijske mikroflore koja obitava u ustima postoje i pojedine bakterije koje se smatra uzročnicima ovih smetnji, no pojedini vanjski utjecaji također su relevantni za pojavu parodontitisa:

  • Nepravilna pozicija zuba (zbijenost)
  • Malokluzija
  • Morfologija zuba
  • Zubni kamenac
  • Pušenje
  • Bolesti kao dijabetes, promjene u proizvodnji sline, i sl.
  • Genetski faktor

Terapija bolesti parodonta

U slučaju dijagnosticiranja parodontitisa važno je pridržavati se uputa doktora dentalne medicine. Najčešće je prvi korak detaljno čišćenje zubnog kamenca, nakon čega se može pokazati nužnim provesti kiretažu, odnosno poliranje zubnog korijena. U pojedinim će slučajevima biti potrebno provesti kirurške zahvate kako bi se očistila i najdublja tkiva.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera