Search
Close this search box.

Protetika

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Protetika je ona grana dentalne medicine koja pristupa nadomještanju jednog ili više zubi kako bi se povratila funkcionalnost zuba, ali i estetika usne šupljine.

Protetika se dijeli na:

Fiksnu protetiku

Mobilnu protetiku

Fiksna protetika

U slučaju nedostatka jednog ili više zubi potrebno je pristupiti izradi zubne proteze, no postoje i druge situacije kod kojih se koriste kruniceljuskice ili mostovi. Te elemente smatramo fiksnom protetikom. Nadomjestiti pojedine elemente ili više zubi koji nedostaju, iznimno je važno zbog hranjenja i govora, a potom i zbog estetskih razloga.

U protetici se danas koriste raznovrsni materijali, osim metal keramike kao klasičnog materijala za izradu fiksnih protetskog nadomjestka, danas je moguće izabrati i keramiku bez metalnih konstrukcija te cirkon. Svaki od ovih materijala pruža raznovrsne mogućnosti i drukčiji estetski efekt, pa se bezmetalna keramika ili cirkon keramika najčešće koristi na frontalnim zubima jer pruža najbolji estetski rezultat.

Mobilna protetika

Mobilna protetika obično se primjenjuje kod potpunog gubitka zubi ili u onim slučajevima kada raspored preostalih zubi ne dozvoljava korištenje nekih od metoda fiksne protetike.

U oba slučaju važno je pristupiti izradi mobilne proteze jer će ona omogućiti pravilno hranjenje te govor, a od iznimne je važnosti i zbog estetike te tako bitno utječe na samopouzdanje i poboljšanje kvalitete života. U slučaju parcijalne proteze ona je važna i kako se ne bi došlo do pomicanja preostalih zubi.

Materijali koji se koriste u izradi mobilnih proteza sve su napredniji i sve više pažnje se posvećuje ne samo pravilnom funkcioniranju proteza već i dobroj podnošljivosti te brzom privikavanju pacijenata. Osim toga moderni materijali vjernije repliciraju prirodne boje i teksture te tako doprinose prirodnijem izgledu.

Može vas zanimati

Riviera