Search
Close this search box.

Što utječe na boju zuba?

Bijela boja zuba često se povezuje uz njihovo zdravlje, ali i uz određene kriterije ljepote. Međutim, zubi ustvari nisu bijeli, već njihova boja varira između tonaliteta žute i sive, a ponekad i tonaliteta ružičaste.

Netočno je također da boja zuba ovisi o boji cakline, odnosno da promjene u boji nastaju na površini zuba. Naime, zubna je caklina djelomično prozirna i plavkasta, te tako propušta boju dentina koji se nalazi u donjim slojevima zuba. Tako se i promjene u boji ne događaju na površini zubne cakline, već između prizmi kristala od kojih se caklina sastoji, a kromatske promjene mogu zahvatiti i dentin.

Prirodna boja zuba vrlo je individualna, pa tako neke osobe imaju prirodno žuće zube, a boja se mijena i s godinama, te kod promjene denticije. Naime, mliječni su zubi u prosjeku bijeliji od trajnih.

Utjecaj vanjskih čimbenika na diskoloraciju zuba

aPromjene u boji zuba nastaju utjecajem različitih čimbenika. U vanjske se čimbenike mogu svrstati razne tvari koje redovito konzumiramo. Među njima svakako su značajna pojedina pića, kao što su kava, čaj i drugi obojeni napitci, no veliku ulogu igra pušenje. Pigmenti koje sadrže ove tvari ulaze u strukturu cakline i ondje se talože, što s vremenom dovodi do jednolično tamnije boje zuba.

Utjecaj unutarnjih čimbenika na diskoloraciju zuba

Boja zuba ovisi i o unutarnjim promjenama, koje se odviju u samom zubu ili u tijelu, a tada se u pravilu promjena odnosi na dentin. Takve se kromatske promjene mogu dogoditi uslijed ozljeda zuba, nakon konzumiranja pojedinih lijekova ili veće količine fluora. Pojedine bolesti mogu također utjecati na boju zuba, a među njih svrstavamo i dentinogenezu  imperfektu.

Različitim je metodama  moguće povratiti prirodnu boju zuba. Profesionalne metode uključuju kombinirani pristup s tvarima za izbjeljivanje i lampama, a sve se češće koristi i laser. Postoje potom brojne paste za zube i druge kućne metode, no neke su vrlo upitne efikasnosti. Ovisno o razlozima i vrsti obojenja vaš će vas doktor dentalne medicine znati savjetovati oko metode izbjeljivanja, kako biste postigli trajne rezultate i pritom zaštitili zubno meso i caklinu. Kontaktirajte nas i otkrijte koja je metoda najprikladnija za vaš slučaju, a mi ćemo vam rado dati sve potrebne informacije o profesionalnim metodama koje nudimo.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera