Search
Close this search box.

Sve o keramičkim krunicama

Novosti u dentalnoj medicini, kako u tretmanima tako i u materijalima, pojavljuju se sve češće, no pacijenti često ne znaju o čemu se radi kada im specijalist dentalne medicine preporuči neki od novih materijala. Tako su i u segmentu implantologije te estetike razvijeni brojni novi materijali, među kojima je i keramika, a posebno keramičke krunice.

Što su keramičke krunice?

Riječ je o krunicama koje ne posjeduju metalnu osnovu, već se u potpunosti izrađuju od porculanskog materijala. Krunice, koje oblikom imitiraju prirodni zub, mogu se aplicirati na postojeće zube ili na implantate, a koriste se i za izradu mostova. U prvom se slučaju cementom vežu na zub koji je oštećen ili posjeduje neku drugu manu, dok se u drugom postavljaju na abutment implantata.

Krunice mogu biti izrađene od metala ili cirkona te potom biti presvučene keramikom, ili u slučaju cjelovitih keramičkih krunica biti u potpunosti izrađene od toga materijala, preciznije, litij disilikata.

Koje su prednosti keramičkih krunica?

Keramika, odnosno porculan, od kojeg se izrađuju krunice vrlo je specifičan materijal koji omogućava izradu krunice koja po boji i teksturi savršeno imitira prirodne zube čime se postižu vrhunski estetski rezultati. Osim toga, ovaj je materijal posve biokompatibilan, pa se, za razliku od metalnih krunica, kod porculana ne razvijaju alergije. Kod primjene ovih krunica ne dolazi do promjene boje zubnog mesa što je čest slučaj kod primjene metalnih inačica te s vremenom ne dolazi do povlačenja desni. Kod primjene krunice na prirodnom zubu moguće je sačuvati veću količinu zubnog tkiva, odnosno, brušenje je svedeno na minimum.

Međutim, keramičke se krunice u pravilu primjenjuju na prednjim zubima gdje njihova estetska vrijednost dolazi do punog izražaja, dok se na stražnjim zubima preporuča korištenje krunica s metalnom osnovom koja osigurava veću izdržljivost. Osim toga, one se uglavnom koriste kada je potrebno tretirati ili nadomjestiti jedan zub, dok se za mostove ipak preporučaju metalno-keramičke krunice ili cirkon-keramičke krunice. Prijedlog izbora krunice koja najbolje odgovara potrebama svakog pacijenta u domeni je vašeg doktora, koji će znati procijeniti koji je materijal prikladan za svaki pojedini slučaj. U Riviera dentu tako posvećujemo posebnu pažnju individualnim potrebama naših pacijenata, uzimajući u obzir sve opcije, mogućnosti i potrebe.

U svakom slučaju, ukoliko krunicama posvećujete dovoljno pažnje, a pri tome mislimo na održavanje higijene i redovite kontrole kod doktora dentalne medicine, one vam mogu služiti cijeli život!

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera