Search
Close this search box.

Waterpick ili oralni tuš, jednostavniji način za održavanje vrhunske higijene usne šupljine

Dvije svakodnevne aktivnosti ključne su za održavanje dobre higijene usne šupljine – četkanje zuba i čišćenje zubnim koncem. Međutim, dok se većina ljudi redovito pridržava makar prve, zubni konac često izostaje iz svakodnevne rutine. Kod mnogih, razlog je što je zubnim koncem teško doseći sve dijelove usta, pa aktivnost smatraju izlišnom ili im ona pak uzrokuje manja krvarenja te ju smatraju bolnom. I dok je sa zubnim koncem potrebno samo malo prakse, za sve one koji ga ipak ne vole waterpick ili oralni tuš odlična je alternativa.

Riječ je o uređaju koji se sastoji od spremnika za vodu i cijevi s nastavkom te koji pomoću pritiska potiskuje vodu stvarajući mlaz kojim je jednostavno očistiti zube, prostor između zuba i ispod zubnog mesa. Osim toga, mlaz masira gingive stvarajući ugodan osjećaj i potičući prokrvljenost. Donedavno se smatralo kako su ovi uređaju nepraktični i glomazni, no novi bežični kompaktni tipovi  prikladni su za sve korisnike, pa i najmanje kupaonice. Osim toga, oralni tuševi jedini su doista učinkoviti kod pacijenata s ortodontskim aparatićima, a prikladni su i za one s ugrađenim mostom.  Prema nekim istraživanjima oralni su tuševi učinkovitiji za 20% od zubnog konca, iako pojedini liječnici savjetuju korištenje obje metode.

Kako se koristi waterpick?

Bilo da se odlučite za “žičanu” ili bežičnu varijantu oralnog tuša, većina ovih uređaja koristi se na vrlo sličan način. Nastavak ili produžetak stavi se u usta i usmjeri prema zubima i desnima pod kutom od 90˚, nakon čega se uređaj uključi. Čišćenje započnite s jedne strane i slijedeći liniju gingiva nastavite prema drugoj. Usta trebaju biti poluzatvorena kako bi se izbjeglo špricanje, no vodu je iz usta potrebno ispuštati tijekom cijelog trajanja čišćenja, zbog čega se preporuča zauzimanje nagnutog položaja iznad lavaboa. Obično je moguće podešavati jačinu mlaza, pa svatko može izabrati onu koja mu najviše odgovara, a najbolje je započeti s najnižom. Čišćenje pomoću oralnog tuša trebalo bi trajati barem jednu minutu, a garantira savršeno očišćen prostor između zuba i ispod linije desni.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera