Search
Close this search box.

Zubni implantati: nadomještanje izgubljenih zuba, ali i zaštita ukupnog oralnog zdravlja

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite

Poznato je kako su zubni implantati znatno bolje rješenje od klasičnih protetskih tehnika kao što su most ili mobilne proteze, no možda razlog tome nije svima poznat. U nastavku saznajte koje su osnovne prednosti implantata, zašto su oni sve traženiji, ali i zašto je njihova cijena nešto viša u odnosu na druge metode.</p> Za početak, valja razumjeti od čega se sastoji implantat.

Osim samog implantata, koji se osigurava unutar čeljusne kosti, ovaj se nadomjestak sastoji od abutmenta, koji služi kao poveznica između implantata i završnog elementa sustava – krunice. Svi su dijelovi implantata izrađeni od  biokompatibilnih i trajnih materijala, kao što su titanij za same implantate i keramika za krunice. Takav izbor materijala osigurava trajnost i čvrstoću, dok je u slučaju oštećenja na krunici moguće zamijeniti samo taj element.

Prednosti u odnosu na most

Najveća prednost implantata je očuvanje zdravlja okolnih zuba, pa ih tako implantati ne oštećuju, već naprotiv, pospješuju zadržavanje njihovog pravilnog položaja. Kako bismo razumjeli problem, moramo vidjeti kako se polaže most, jer upravo je način pričvršćivanja njegov najveći nedostatak. Naime, most se pričvršćuje na okolne, zdrave, zube, koje je za tu svrhu potrebno brusiti kako bi mogli postati nosači za most. Ukratko, ukoliko su okolni zubi zdravi, postavljanjem mosta oni se oštećuju, no ukoliko su bolesni, potrebno ih je izliječiti kako bi mogli poslužiti pridržavanju mosta. Prema tome, najveći nedostatak ove metode jest oštećenje zdravih zuba kako bismo nadomjestili gubitak zuba, dok je u slučaju bolesnih zuba proces izlječenja ponekad vrlo dug i kompleksan. No zubni implantati imaju još jednu prednost u odnosu na most, a to je trajnost strukture, koja je u slučaju mosta manja. Osim toga, održavanje higijene kod mosta nešto je zahtjevnije. Implantat dakle jamči zdravlje okolnim zubima tako što spriječavaju dislociranje zuba prema praznom prostoru unutar čeljusti, te sprječava gubitak koštanog tkiva.

Mogućnosti u slučaju gubitka svih zuba

I u slučaju potpune bezubosti preporuča se rješenje s implantatima, koje je efikasnije u odnosu na druge vrste proteza. Prije svega, potrebno je razlikovati nekoliko mogućih rješenja, koja ovise o broju implantata, a koji se kreće od dva pa do četiri ili više. Na njih se potom mogu postaviti fiksne ili mobilne proteze. Rješenja s fiksnim protezama na implantatima idealne su za održavanje koštanog tkiva i sprječavanja povlačenja desni, te tako pružaju doista trajno rješenje uz minimalne nedostatke. Brojne su i prednosti mobilnih proteza na implantatima u odnosu na klasične mobilne proteze. Najveća je svakako stabilnost proteze, što povećaja komfor nošenja i podnošljivost, čime se pacijent osijeća sigurnije, kako u sebe tako i u svoj osmijeh. Za kraj, pokušat ćemo sažeti “za i protiv” analiziranih sustava. Implantati su moderno rješenje namijenjeno nadomještanju gubitka jednog ili više zuba, a prikladni su i u slučaju potpune bezubosti. S obzirom na materijale koji se koriste, na kirurški zahvat kojim se postavljaju te na potrebu za izradom nadstrukture, implantati su skuplje rješenje. S druge strane, mostovi i mobilne proteze dobro su rješenje kod gubitka jednog ili više zuba te se preporučaju pacijentima koji imaju veliki nedostatak koštanog volumena ili druge zdravstvene probleme.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite

Riviera