Search
Close this search box.

Zubni konac – važan saveznik u održavanju higijene zuba

Četkanjem zuba vrlo se efikasno čiste vanjska i unutarnja površina, međutim najčešće je vrlo teško dobro očistiti prostor između zuba ili onaj neposredno ispod zubnog mesa. Zbog toga se preporuča korištenje zubnog konca koji može doseći tamo gdje četkica ne može. Na tržištu je danas moguće pronaći veliki broj različitih vrsta zubnoga konaca te držača koji olakšavaju njegovo korištenje. Konac s voskom lakše se provlači između zuba, dok je onaj s pepermintom ugodniji za korištenje.

Držači, raznih oblika i boja, zamjenjuju prste i time donekle olakšavaju proces čišćenja. Ipak, najvažnije je naučiti pravilno se koristiti zubnim koncem kako bi se spriječile neugodne i neželjene posljedice kao što su manja krvarenja ili bol. Kako se koristi zubni konac? – pripremite 40-ak centimetara zubnog konca – konac čvrsto stisnite između palca i kažiprsta obje ruke te nategnite. Nategnuti dio trebao bi biti dugačak oko 4 do 5 centimetra – konac provucite u interdentalni prostor blagom kretnjom naprijed-natrag pomažući si kažiprstom – jednom kada je konac provučen, blago ga zakrivite oko zuba i pomičite gore-dolje po cijelog površini zuba, potom pređite na slijedeći zub – proceduru ponovite za sve interdentalne prostore, krećući s jedne na drugu stranu usta i tretirajući obje čeljusti.

Više informacija o korištenju zubnog konca možete pitati vašeg doktora dentalne medicine, a za naše smo pacijente pripremili kratki vodič za oralnu higijenu kojeg možete preuzeti ovdje.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera