Search
Close this search box.

Što je apsces zuba i kako se liječi?

Apsces zuba

Apsces je ograničena gnojna upala uzrokovana bakterijskom infekcijom koja se može pojaviti bilo gdje u tijelu, pa i na zubu. A kad se tamo pojavi, riječ je o jednom od onih dentalnih problema koje nikako ne smijemo ignorirati jer mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Spominjemo to jer je apsces zuba (poznat i kao granulom zuba) relativno česta pojava koju uzrokuju neliječeni karijes, parodontalne bolesti ili pukotine na zubu.

Apsces bismo mogli opisati i kao “džep gnoja” koji se može pojaviti na desni, korijenu ili okolnoj kosti zuba. Stomatolozi ga liječe uklanjanjem uzroka upale, kako bi spriječili širenje bakterija iz primarnog žarišta (zub) u krvotok što bi moglo dovesti i do najozbiljnije posljedice bakterijskih infekcija – sepse.

I dok će imunološki sustav zdravih osoba obično uništiti nepoznate bakterije postoje stanja oslabljenog imuniteta, te se može dogoditi širenje infekcije krvotokom na druge dijelove tijela ( npr srce, umjetni zglobovi).

Evo što treba znati o apscesu zuba…

 

  • Tri tipa

Razlikujemo tri tipa apscesa zuba koje, bez obzira na to jesu li simptomatski ili asimptomatski, treba liječiti:

    • periapikalni apsces,
    • parodontni apsces,
    • apsces gingive ili desni.

 

Periapikalni apsces formira se na vrhu korijena zuba, u tzv. periapikalnom prostoru. To je najčešći tip apscesa u ustima i može biti uzrokovan bakterijskom infekcijom koja proizlazi iz nekoliko različitih stanja. Jedno od njih je i nekrotična pulpa. Naime, nekroza (smrt) pulpe nastupa ako infekcija prodre u srž, mekani unutarnji dio zuba koji sadrži krvne žile, živce i vezivna tkiva (pulpu) kroz duboki karijes ili drugi poremećaj. Bakterije mogu uzrokovati nekrozu pulpe, a to pak stvara povoljno okruženje za razvoj infekcije u periapikalnom prostoru, što može dovesti do formiranja apscesa.

Osim toga, do periapikalnog apscesa može ponekad doći i nakon endodontskog (kanalnog) liječenja zuba. Ako bakterije prežive nakon endodontskog tretmana ili se ponovno inficiraju, mogu uzrokovati razvoj apscesa. Uzrokuju ga i periodontalni problemi (parodontitis ili gingivitis), odnosno širenje infekcije iz desni na korijen zuba.

Parodontni apsces je lokalizirana upala koja se javlja kao rezultat infekcije u parodontnom džepu, odnosno prostoru između zuba i desni. To je često bolno stanje koje se može javiti kao komplikacija parodontne bolesti. Ovaj tip apscesa može nastati uslijed akumulacija plaka i kamenca na zubima i oko zubnog mesa, zatim traume ili ozlijede (grubo četkanje, ali i neki stomatološki postupci mogu oštetiti tkivo desni i stvoriti povoljno okruženje za razvoj bakterijske infekcije).

Apsces gingive ili desni je lokalizirana upala koja se javlja kao posljedica bakterijske infekcije u tkivu desni. I ova infekcija može biti rezultat akumulacije bakterijskog plaka i kamenca duž linije zubnog mesa, što dovodi do iritacije i upale tkiva. Apsces gingive može biti izoliran, lokaliziran u jednom području desni, ili može biti dio šireg upalnog procesa u desnima. Kao i prethodni tipovi, i ovaj apsces može biti posljedica traume (ozlijede) ili parodontne bolesti.

Sva navedena stanja mogu biti simptomatska (prisutna bol ili nelagoda) ili asimptomatska (bez značajnijih smetnji). U oba slučaja potreban je intervencija stomatologa.

 

  • Simptomi

    • bol i osjetljivost u području zahvaćenih desni
    • crvenilo, oticanje i upala zubnog mesa
    • prisutnost gnoja ili fistule (kanalić na desni iz kojih se može iscijediti gnoj, a koji izgleda kao mala crvena izbočina na sluznici)
    • loš zadah ili neugodan okus u ustima
    • povišena temperatura (u težim slučajevima)

 

  • Liječenje

Prvi korak u liječenju apscesa zuba je uklanjanje uzroka upale. Jedan od načina na koji se to radi jest liječenje živca (endodontski tretman) ili kanalno liječenje. Ovaj se stomatološki postupak obično provodi kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije i očuvala struktura zuba.

Kod oteklina primjenjuje se drenaža (otpuštanje gnoja iz apscesa). Tim postupkom ublažava se bol, smanjuje oticanje te sprečava daljnje širenja infekcije.

Ponekad će biti potrebni kirurški zahvati kako bi se uklonilo oštećeno ili inficirano tkivo desni, a u nekim slučajevima i apikotomija – oralno kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba.

Budući da je apsces upala uzrokovana bakterijskom infekcijom, ovi se postupci obično kombiniraju s antibiotskom terapijom koja će uvelike pomoći u liječenju apscesa, no sama nije dovoljna za rješavanje ove vrste upale.

 

  • Prevencija

Neki od načina izbjegavanja apscesa zuba (ili barem njegovog otkrivanja prije pojave bolnih simptoma) svakako su redoviti stomatološki pregledi i održavanje oralne higijene. Redovitim pregledima omogućit ćemo i pravodobno liječenje eventualnih karijesa ili drugih dentalnih problema, a očuvanju zdravlja zubi pridonijet će i zdrave prehrambene navike.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera