Search
Close this search box.

Herpes – uzroci i pomoć

herpes

Mnogima je zasigurno poznat osjećaj peckanja, svrbeži i lagane boli na usni, zbog kojeg odmah pomislimo: “O ne, opet herpes”! No, o čemu se doista radi?

Mjehurići koji postupno prerastaju u ranice, a najčešće se javljaju na usnama ili u ustima, tipičan su simptom zaraze virusom Herpes simplex tipa 1. Ovo oboljenje izrazito je često, pa se smatra da je većina populacije ustvari zaražena herpes virusom, no simptomi se mogu razlikovati, a ponekad i posve izostati.

Nakon primarne infekcije koja se manifestira opisanim mjehurićima, no ponekad i drugim simptomima poput vrućice i natečenih limfnih čvorova, virus ulazi u latentnu, pritajenu fazu – tada nema simptoma i virus se ne širi, već ostaje neaktivan u živčanim stanicama. Periodično je moguća rekurentna, ponovna infekcija, koja će se manifestirati s blažim simptomima, no gotovo uvijek na istom mjestu. Do ponovne infekcije obično dolazi uslijed slabljenja imunološkog sustava, stresa, izlaganja suncu, kod povišene tjelesne temperature i slično.

Zaraza virusom herpes simplex prenosi se slinom, odnosno kašljanjem, kihanjem, pa tako i na primjer poljupcem, a uglavnom je moguća samo kada su prisutni simptomi – mjehurići i ranica (krastica).

Kod većine zaraženih oralni herpes virus ne izaziva veće poteškoće i simptomi uglavnom prolaze za 5 do 7 dana. Na vanjskim mjehurićima moguća je primjena specijaliziranih krema dok se mjehurići u ustima mogu tretirati otopinama anestetika. Tek iznimno, kod vrlo česte pojave infekcije, moguće je koristiti antivirusne lijekove. Međutim, kod osoba sa smanjenim imunitetom bolest može zahvatiti unutarnje organe te postati opasna, stoga je u tim slučajevima potrebno zatražiti liječničku pomoć.Zatraži ponudu

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera