Search
Close this search box.

Infekcija usne šupljine HPV-om: simptomi i liječenje

Infekcija usne šupljine

Infekcija usne šupljine HPV-om, odnosno nekim od humanih papiloma virusa izrazito je česta. Iako se obično povezuje uz spolno prenosive bolesti, ovi virusi mogu zahvatiti i kožu te sluznicu usne šupljine, prenoseći se ne samo spolnim putem već jednostavno direktnim kontaktom.

Prisutnost humanog papiloma virusa u ustima u najvećem broju slučajeva prolazi nezapaženo jer ne uzrokuje nikakve promjene. Ipak, u pojedinim slučajevima moguća je pojava bradavica – bijelih ili ružičastih izraslina s nepravilnom površinom, koje ne izazivaju nikakve simptome osim što mogu smetati, na primjer kod žvakanja. Iako postoji više od 50 tipova HPV-a, samo ih se nekoliko, preciznije tip 16, u nekim slučajevima povezuje uz nastanak karcinoma tonzila, dok je povezanost HPV-a s karcinomom usne šupljine još uvijek upitna. Promjene koje uzrokuju neki drugi tipovi HPV-a uglavnom su benigne (papilomi, kondilomi, bradavice).

S obzirom na karakterističan izgled promjena uzrokovanih HPV-om, one su najčešće dovoljne za dijagnosticiranje infekcije, dok se u slučaju sumnje na zarazu ona može provjeriti analizom brisa, iako se to najčešće ne provodi ukoliko kod pacijenta nisu utvrđeni simptomi.

Lezije uzrokovane infekcijom HPV-om uklanjaju se kirurški, u lokalnoj anesteziji, elektrokauterizacijom, ekscizijom, krioterapijom ili laserom, a moguće je koristiti i neka kemijska sredstva odnosno antivirusne lijekove.

Imate li dodatna pitanja, kontaktirajte nas, stručno osoblje Riviera Dent tima rado će vam pomoći.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Riviera