Search
Close this search box.

Ortodoncija

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite na broj telefona:

Ortodoncija za djecu

Ortodoncija za odrasle

Pokažite svoj osmijeh

Ortodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i međučeljusnih odnosa. Ortodontske zahvate moguće je provesti u fazi rasta i razvoja, no i kasnije tijekom života. Iako se često smatra da je cilj ortodoncije estetika, to ipak nije slučaj, naime, pravilno postavljeni zubi važni su za zdravlje čitave usne šupljine, čeljusnoga zgloba i mišića, a utječu i na funkcionalnost žvakanja te na okolno zubno tkivo.

Pravilan odnos čeljusti i pravilno postavljani zubi ključni su za ravnomjeran prijenos sila žvakanja, koje tako ne preopterećuju potporno tkivo i zube, čuvajući ih od prekomjernog trošenja i propadanja te umanjuju probleme u čeljusnom zglobu.

Vrste ortodontskih naprava

Kako bi se ispravio nepravilan položaj zuba i odnos između čeljusti koriste se ortodontske naprave, poznate kao ortodonstki aparati. Oni mogu biti:

Fiksni

Mobilni

Mobilni su aparati oni koje pacijent može samostalno staviti i skinuti, dok se fiksni, poznati i kao  “bravice”, trajno postavljaju na zube i ne uklanjaju se sve do kraja terapije. Fiksni se aparati postavljaju izravno u ustima, dok se mobilni izrađuju u zubnom laboratoriju.

Nikad nije kasno za ortodontsku terapiju i ona može biti uspješna kako kod mladih tako i kod odraslih, koji se za nju često odlučuju iz estetskih razloga, iako je zdravlje desni i samih zuba ipak od primarne važnosti u svakom terapijskom zahvatu.

ortodoncija
Kada je najbolje započeti s ortodontskom terapijom

Već od najranijih godina važno je posvetiti pažnju zdravlju zuba te ukoliko se uoče nepravilnosti važno je provesti prve ortodontske preglede nakon 7. godine života. Od 9. ili 10. godine moguće je pristupiti ispravljanju nepravilnosti povezanih uz nedostatak mjesta za trajne zube ili korekciju zagriza. Ove je nedostatke moguće efikasno riješiti mobilnim aparatima ili se njima može izvesti priprema za terapiju fiksnim aparatom, a kako bi se spriječilo vađenje trajnih zuba. Terapiju fiksnim aparatom moguće je započeti od 12.-13. godine, a vrijeme trajanja terapije je od jedne do tri godine.

Unatoč ovim indikacijama, nikada nije kasno za ortodontsku terapiju jer obje vrste aparata mogu dati izvrsne rezultate u svim dobnim skupinama.

Može vas zanimati

Riviera