Search
Close this search box.

5 koraka do lijepog osmijeha, čak i s aparatićem

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite

Zdravi i ravni zubi obično je ono što ističimo kao preduvjete savršenog osmijeha. Ortodontski aparatići jedan su od najboljih načina ravnanja zubi, no opušten, k tome blistavi, osmijeh tijekom njihovog korištenja predstavlja veliki izazov. Naime, bravice i žice aparatića pravi su “mamac” za hranu i pića koja konzumiramo pa neadekvatno održavanje oralne higijene povećavavjerojatnost skupljanja bakterija i plaka u ustima te kvari naš osmijeh i prije nego što dobije priliku postati savršenim.

Zato je ključno održavanje dosljedne i temeljite rutine oralne higijene tijekom trajanja ortodontskog tretmana. Naravno, čišćenje koncem i uklanjanje bakterija nije baš najjednostavnije kad je aparatić u ustima. Upravo zato donosimo nekoliko “trikova” koji olakšavaju zadovoljavanje najvažnijeg pravila tijekom nošenja ortodontskog aparatića: zube treba prati nakon svakog obroka.

1. Pravilno četkanje

Bez dobrog četkanja, nema dobre oralne higijene. Dakle, baš se ništa ne mijenja postavljanjem otrodontskog aparatića, osim činjenice da aparatić otežava ovu ključnu aktivnost za zdravlje zubi. Naime, bravice na zubima stvaraju teško dostupne “džepove” pune bakterija, a jedini “lijek” je – pravilno četkanje. Upravo četkanje čini razliku između lijepog i osmijeha punog karijesa, a ako niste sigurni četkate li dobro otkad nosite ortodontski aparatić, evo nekoliko korisnih savjeta…

 • Četkicu za zube držite pod kutom od 45 stupnjeva, tako da su čekinje usmjerene prema rubu desni.
 • Četkicom radite male krugove, na svakom zubu i duž linije desni.
 • Kružnim pokretima četkajte i prednju i stražnju stranu i gornjeg i donjeg reda zuba.
 • Dijelove zuba kojima žvačemo najbolje je četkati pokretima naprijed-nazad.
 • Ne zaboravite na jezik! Laganim četkanjem bakterije treba ukloniti i s jezika.

Preporuka je zube četkati barem dvije minute. Odvajanje vremena za kvalitetno četkanje jamac je osmijeha koji priželjkujemo. Upravo zato pobrinite se da četkanje zaista traje najmanje dvije minute. To možete postići gledanjem na sat ili pak brojeći po deset krugova četkicom za svaki zub.

2. Ništa bez zubnog konca!

Da, zubni konac važan je saveznik u zdravlju zubi i kad nosimo ortodontski aparatić.

 • Izvucite zubni konac (no nemojte ga prekinuti kako ne biste opet trebali uvlačiti) te provucite konac između žice aparatića i zuba.
 • Očistite zube koncem sve do zubnog mesa pokretima gore-dolje.
 • Odrežite upotrjebljeni dio, izvucite novi i ponovite postupak za svaki zub.

Zube bi trebalo prati najmanje četiri puta dnevno, a čišćenje koncem primijenite jednom dnevno, najbolje navečer prije spavanja. Ipak, imajte na umu da je zubni konac poželjno koristi i više puta dnevno, pogotovo iza onih obroka koji ostavljaju više hrane među zubima. Češćim korištenjem zubnog konca ne ostavljate bakterijama dovoljno vremena da naprave štete na vašim zubima.

3. Interdentalna četkica je zakon!

Čak i pravilno četkanje zuba te čišćenje zubnim koncem nije dovoljno za uklanjanje ostataka hrane s područja zuba oko bravica i(li) žice aparatića. Kako bismo bili sigurni da se ništa ne skriva na tim teško dostupnim mjestima, najbolje je upotrijebiti interdentalnu četkicu za zube. Riječ je o korisnom pomagalu u održavanju dentalne higijene sa sitnim čekinjama pričvršćenim na malu žicu, dizajniranu tako da može doprijeti do onih mjesta do kojih ne može obična četkica za zube pa ni zubni konac. Evo male pomoći oko upotrebe interdentalne četkice…

 • Čekinjama na vrhu četkice, pokretima naprijed-nazad, očistite teško dostupna područja oko bravice i žice aparatića.
 • Toplom vodom isperite četkicu nakon čišćenja svakog zuba.
 • Postupak ponovite na svakoj bravici aparatića.

4. Vodeni/oralni tuš ili waterpik

Bez obzira na to kako ga nazivate, ovaj uređaj važan je saveznik u održavanju oralne higijene općenito, a posebno tijekom trajanja ortodontske terapije.

Štoviše, mnogi oralni tuševi već u osnovnom paketu sadrže različite nastavke među kojima i ortodontski koji ima sitne čekinje za čišćenje oko bravica i žica koje, pak u kombinaciji sa snažnim mlazom vode, učinkovito uklanjaju naslage. A kako ga koristiti?

 • Pričvrstite ortodontski nastavak.
 • Napunite spremnik za vodu mlakom vodom kojoj možete dodati malo vodice za ispiranje usta.
 • Nagnite se nad umivaonik i stavite vrh oralnog tuša u usta.
 • Uključite oralni tuš i pomičite ga tako da vrhom prelazite oko bravica i žica aparatića za zube te uzduž linije desni kako biste uklonili ostatke koji, zajedno s vodom, iz usta odlaze kroz poluotvorena usta.
 • Usta ispirite dok se spremnik s vodom ne isprazni.

5. Ne zaboravite na zubara…

Posljednji “trik” više je podsjetnik da tijekom trajanja ortodontske terapije treba redovito odlaziti na pregled i kod ortodonta i kod zubara. I dok će ortodont provjeriti je li sve u redu sa zubnim aparatićem, stomatolog će dati svoj doprinos našim nastojanjima održavanja oralne higijene. Dogovorite pregled kod naših stomatologa.

Dogovorite svoj pregled

ili nas nazovite

Riviera